Bükkszentlélek

Pálos templom- és monostorrom Magyarország kiemelt műemlékei közé tartozik

A pálos rend az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend. Az esztergomi kanonokból lett remete, Özséb alapította a tatárjárás után. Szellemi atyjuknak Remete Szent Pált tekintették.

Kolostoraik száma a XIV. század elején meghaladta a félszázat. Közösségeik virágzásának a török pusztítás vetett véget, 8 kolostoruk maradt meg. II. József 1786-ban feloszlatta a szerzetesrendet.A szentléleki monostort Ákos nembeli Ernye bán fia István alapította 1260 körül. Egy 1346-ból származó híradás szerint akkoriban Poha Benedek pálos szerzetes vezette az építést, amely a korábbi szerényebb megoldásokkal szemben már a diósgyőri királyi műhely építkezéseivel tartott kapcsolatot. Pusztulását a Mohács utáni zavaros belpolitikai viszonyok, pártküzdelmek okozták, amelyek lehetővé tették a kolostorok, rendházak feldúlását. A romos épületeket a szerzetesek 1540 körül hagyták el végleg. Az 1739-ben Diósgyőrbe visszatelepülő pálos szerzetesek már nem tudják újjáépíteni a rommá vált monostort. 1786. március 20-án feloszlatott rend újraalakulása után sem települt már vissza, se Diósgyőrbe, se Szentlélekre.


A miskolctapolcai vendégházak között kevés olyan szálláshely található ahol családias hangulatú szobák barátias vendégfogadásban lehet részünk. A legtöbb miskolctapolcai vendégházzal ellentétben nagyobb társaságok baráti családok elhelyezésére is van lehetőség. Nagyobb társaság esetén nem szükséges külön szálláshelyet keresni mert, esetleg egy szállást adónál nem tudják elhelyezni Önöket.

Napjainkban tapasztalható,hogy azok az emberek akiknek kutyájuk vagy macskájuk van nehezen vagy egyáltalán nem tudnak elutazni nyaralni vagy kikapcsolódni rövidebb vagy hosszabb időre mert, a kedvencüket nem tudják kire bízni. Az kutya vagy macska panziók azonban magas árat kérnek mindössze párnap elhelyezésért, gondozásért. Ahogyan máshol is lenni szokott így Miskolctapolcán is kevés olyan vendégház vagy egyáltalán szálláshely van ahol nem utasítják vissza a vendégeket csak azért mert, szeretnék magukkal vinni a házi kedvencüket. A Vendégházunk és Panziónk szívesen fogad minden olyan kedves vendéget akik szeretnék magukkal hozni háziállatukat.

A miskolctapolcai Vendégházunk kialakítása, elhelyezkedése:


A Vendégházunkhoz külön zárt parkoló is tartozik. Alacsonyabb kategóriás szálláshelyünk hasonlóan a panzióhoz, két szinten helyezkedik el, tágas kisebb és nagyobb szobák állnak a vendégeink rendelkezésére. A Vendégház szálló vendégei is díjmentesen igénybe vehetik a mini játszóteret. A kertben kialakított grillező és szalonnasütő helyek vannak.

A Vendégház mindössze néhány száz méterre található a Barlangfürdő, vegyes bolt, étterem, téli-nyári bob pálya, kalandtúra part, csónakázótó, és játszótér.

A Vendégházunkba üdülési csekket is elfogadunk.

Képek a Vendéházról
Várhegy Panzió és Vendégház - Miskolctapolca
Várhegy Panzió és Vendégház - Miskolctapolca